Uydumuz Ay, Dünya etrafında eliptik bir yörünge izler. Dolayısıyla Dünya’ya mesafesi değişkenlik gösterir. Dünya etrafındaki turunda en yakın konuma ‘perigee/günberi’ , en uzak konuma da ‘apogee/günöte’ denir.
Ay’ın bu eliptik yörüngesine bağlı olarak Dünya’ya oldukça yakın görünüm yaptığı dönemlerdeki yeniay ya da dolunay fazına Supermoon/Süper Ay denilir . Aynı şekilde Dünya’ya en uzak mesafede oluşan yeniay ya da dolunay fazları ise micromoon diye adlandırılmaktadır. Buna göre bir dolunay ya da yeniayın supermoon olarak adlandırılabilmesi için Dünya’nın merkezine 360.000 km den daha yakın, micromoon olarak adlandırılabilmesi için de 400.000 km den daha uzak olması gerekmektedir.
Supermoon , micromoon a göre % 12-14 daha büyük ve yaklaşık %30 daha parlak görünmektedir. Bu durum ortalama bir yeniay ya da dolunaya göre düşünüldüğünde ise, yaklaşık % 7 daha büyük olduğu gözlemlenmektedir.
Ay, Dünya etrafındaki her bir turunu tamamlarken, eliptik yörüngesi gereği perigee/günberi ve apogee/günöte konumuna gelmektedir. Supemoon a tutulma olarak baktığımızda ise, bir öncekinin 1982 yılında gerçekleştiğini, bir sonrakinin ise 25.11.2034 de olacağını görmekteyiz.
Azade Öksoy